Svaki doživljaj ostavlja morfološki i biokemijski trag na živčanim putovima i energetskom tjelesnom sustavu. Tako um i tijelo pamte. Misli, slike, emocije i tjelesni osjeti su gradivni elementi (aspekti) doživljaja – svojim međudjelovanjem jedno drugo potkrepljuju čineći obrazac. Pohranjeni aspekti imaju svoj emocionalni naboj zbog kojeg opet iznova, na već ustaljeni način, reagiramo na iste ili slične događaje koji se zbivaju u realnom vremenu ili dok o njima samo razmišljamo.

Zamislite primjerice događaj u kojem vas je šef nepravedno optužio za propust kojeg niste skrivili. Recimo da je tada cijeli taj događaj bio za vas  jako stresan i da ste radi mogućeg otkaza  bili prožeti emocijom jakog straha, a u želucu ste osjećali neugodno stiskanje i bol. Pri tom je u energetskom tjelesnom sustavu kreiran obrazac koji sadrži odgovarajuće elemente doživljaja. Kasnije, i samo prisjećanje na događaj može predstavljati unutarnji okidač (unutarnji stresor) kojim se aktiviraju senzacije kreiranog obrasca – osjet stiskanja  i boli u želucu, što je tjelesni odraz emocije odnosno onoga što smo nazvali jakim strahom. Također, senzacije tog obrasca ili neki njegovi elementi, mogu se reaktivirati u slabijem ili jačem intenzitetu i u nekom budućem događaju koji podsjeća na izvorni događaj.

Ako vam je teže identificirati se s primjerom prije opisanog događaja, pokušajte se prisjetiti nekog svog specifičnog događaja koji u vama i sada pobuđuje određeni emocionalni naboj, npr. osjećaj blage nelagode. Pri mentalnom fokusiranju obratite pozornost na to što vam se zbiva kod doživljavanja tog događaja – koje su vam misli, slike i emocije prisutne u svijesti te koje tjelesne osjete zapažate ? Zamjećivanjem njihove prisutnosti, zamjećujete ustvari njihovo međudjelovanje. Tako npr. kad osjetite emociju, pristupate ujedno nizu misli, slika i tjelesnih osjeta povezanih s tom emocijom. Isto tako i misli, slike i tjelesni osjeti mogu pobuditi povezane emocije.

Obraćanjem pozornosti na aspekte problemske situacije uz istovremeno blago tapkanje EFT aku-točaka pomažemo tjelesnom energetskom sustavu u raspršivanju zablokirane energije. To rezultira time da se počnemo osjećati bolje – opuštenije, mirnije i spokojnije – u odnosu na polazni problem. Također spoznajemo da ne moramo sa sobom svakodnevno nositi „emocionalnu prtljagu“ i da imamo slobodu izbora.