Rooibos je grmolika biljka s dugačkim igličastim listovima, koja raste jedino na južnoafričkom rtu na planinskom području Cederberg. Rooibos tamo u jedinstvenoj mikroklimi cvjeta veće stoljećima. Svi pokušaji uzgoja ove biljke u drugim podnebljima svijeta nisu uspjeli.

O biljci

Polja rooibosa u Južnoj Africi na planickom području Cederberg

Za uspješan rast rooibosu su potrebne visoke temperature, do 40 °C danju i 20 °C noću te čist zrak bez prašine i industrijskih isparavanja. Pripadnik roda Aspalathus, rooibos (afrička riječ koja znači “crveni grm”) naraste između pola metra i 2 metra visine, a korijen seže do 2 metra u dubinu. Igličasti crvenkasti listići biljke rooibos beru se otprilike od prosinca do ožujka i obrađuju se tako da se izgnječe, fermentiraju i zatim osuše na suncu, aktivirajući time preobrazbu u ciglastocrvenu boju.

Povijest rooibosa

Ova biljka ima svoju zanimljivu povijest. Rooibos su prije nekoliko stoljeća prvi otkrili najstariji stanovnici Južne Afrike, Khoi-San koji su ga koristili kao piće i biljni lijek. Nakon što su 1772. godine podijelili svoje tradicionalno znanje o biljci s nizozemskim kolonistima, Khoi-San su kasnije marginalizirani profitabilnom industrijalizacijom rooibosa u 20. stoljeću.

Uslijed trgovinskih sankcija nametnutih Južnoj Africi u doba apartheida u razdoblju 1948.-1994. godine, rooibos je u to vrijeme bio uglavnom nepoznat izvan zemlje. Demokratski izbori u zemlji 1994. godine potaknuli su njezino predstavljanje i plasiranje prema stranim tržištima. Poznavanje i potražnja za ljekovitom biljkom počela je rasti, a 2014. godine dodijeljen joj je status geografskog podrijetla.

Nakon desetljeća zagovaranja i pregovora, 2019. godine potpisan je sporazum o podjeli koristi između predstavnika industrije i Nacionalnog vijeća naroda Khoi-San. Tim sporazumom danas je ispravljena nepravda prema starosjedilačkom narodu Khoi-San i skupini malih poljoprivrednika oštećenih prema propisima iz doba apartheida. Naime, industrija koja stoji iza biljnog čaja rooibos pristala je platiti postotak zarađenog novca domorodačkom narodu Khoi-San koji su koristili biljku prije nego što je proizvodnja industrijalizirana. Stanovnici Khoi-Sana u Južnoj Africi od 2019. godine primaju 1,5 % vrijednosti koju poljoprivrednici dobiju kada rooibos prodaju prerađivaču čaja. To bi moglo iznositi otprilike 660.000 EUR (9.000.000 HRK) godišnje.

Ovaj sporazum je jedinstven po tome što je po prvi u svijetu napravljen sporazum između jedne grane industrije i starosjedilačkog naroda. Ovim hvale vrijednim činom odana je zahvalnost i priznanje industrije narodu Khoi-San da su vlasnici znanja o korištenju rooibosa.

Ovo bi svakako mogao biti ogledni primjer i između drugih industrijskih grana i drugih starosjedilačkih naroda diljem planete Zemlje čija su drevna znanja i resursi bez pravedne naknade za lokalnu zajednicu preuzeti i globalno komercijalizirani.

Sastav i djelovanje

Rooibos je danas među najpopularnijim biljnim čajevima na svijetu sa zdravstvenim svojstvima potkrijepljenima i znanstvenim istraživanjima.

Za razliku od crnog čaja, čaj od rooibosa ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za pijenje tijekom cijelog dana. Ima osvježavajući okus, bogat mineralni sastav i sadrži enzim superoksid dismutazu, snažni antioksidans, koji usporava proces starenja i djeluje kao zaštita protiv mnogih bolesti izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Na taj način održava zdravlje i vitalnost, usporava starenje i štiti od brojnih bolesti, pa i najtežih.

Flavonoidi smanjuju histaminski gubitak našega imunosnog sustava. Dokazano je i iskustveno potvrđeno da je rooibos, zahvaljujući svom izrazito bogatom mineralnom sastavu te visokom udjelu važnih esencijalnih elemenata i niskom udjelu tanina vrlo djelotvoran kod mnogih tegoba. Osim toga, rooibos zauzima posebno mjesto u borbi protiv alergija, astme i kožnih alergijskih ekcema.

Rooibos ne sadrži kalorije pa je posebno koristan osobama koje su na dijeti. Nadalje, ovaj čaj je bez kofeina s niskim udjelom tanina, a visokim sadržajem vitamina C i mnogih minerala – cink, mangan, alfa-hidroksil (odličan za kožu), magnezij, bakar, željezo, kalij, kalcij i florid.

Za što se sve preporučuje čaj rooibos ?

  • u Južnoj Africi rooibos se uvijek koristio kao lijek protiv želučanih i probavnih tegoba (poput žgaravice, mučnine, crijevnih upala, čira). Također, dokazano je da umiruje grčeve u crijevima, posebno u male djece,
  • naziv „majčino čudo“ stekao je zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojilje. Naime, koristeći čaj rooibos dojilje nakon dojenja primjećuju da se nervozne bebe obično umire, a prestaju i mučni grčevi,
  • smiruje,
  • pomaže kod stanja stresa i napetosti te nesanice
  • brzo nadoknađuje minerale izgubljene uslijed pojačanih tjelesnih aktivnosti, posebice u sportaša,
  • izvori iz različitih studija pokazuju kako su zdravstvene prednosti biljke rooibos goleme, pa su tako osim navedenog neka od istraživanja pokazala da štiti od kardiovaskularnih bolesti te sprječava srčana oboljenja,
  • otkriveno je i kako u nekim slučajevima preventivno djeluje protiv nastanka raka,
  • flavonoidi u rooibosu mogu štititi od neželjenih genetskih oštećenja stanica, a čaj povećava proizvodnju antitijela,
  • japanska istraživanja potvrdila su kako rooibos znatno smanjuje svrbež u bolesnika s dermatitisom,
  • stručnjaci procjenjuju da pruža zaštitu i od oboljenja jetara i debelog crijeva.

Rooibos nalazi svoje mjesto kao dodatak prehrani za jačanje organizma, dodatak prehrani za osobe koje pate od nedostatka željeza kao i dodatak prehrani dojilja. Rooibos se preporučuje ne samo zbog bogatog udjela željeza (0,07 mg na 200 ml čaja), već i zbog dodatnih mikroelemenata koji pospješuju njegovu apsorpciju te vrlo niskog udjela tanina, koji je inače otežava. Zbog toga željezo u ovome obliku ne uzrokuje probavne smetnje i zatvore. 

S obzirom da nema teina (kofeina), rooibos čaj može se konzumirati tokom cijelog dana i to u većim količinama (od 1 do 2 litre, pa i više). Pogoduje svim dobnim skupinama, od trudnica/dojilja pa sve do sportaša.

Priprema rooibos čaja i cijena

Cijena rooibos čaja varira ovisno o prodajnom mjestu, te se kreće u rasponu od  15 do 30-ak  HRK (2-4 EUR) za 100 grama. Čaj se može kupiti u vrećicama, a ja osobno koristim čaj u rinfuzi. Za pripremu čaja na 2,5 dcl vode  stavlja se 1 čajna žlica rooibosa te bi 100 grama čaja bilo dostatno za konzumaciju rooibos čaja za otprilike 21 dan / 1 litru po danu.

Rooibos se može poslužiti kao vrući ili hladni čajni napitak, te se može piti kao takav ili npr. uz dodatak nekog kvalitetnog meda. Kako bi se očuvale korisne tvari meda (enzimi, aminokiseline i vitamini), treba ga staviti u topli čaj čija temperatura nije viša od 42 °C.

U ove jesenske dane toplo vam preporučujem ovaj blagotvoran i okrepljujući čaj.