Tehnika emocionalne slobode (EFT)

Tehnika emocionalne slobode (engl. Emotional Freedom Techniques, skraćeno EFT), popularno nazvana Tapkanje, jedna je od metoda energetske psihologije.

Razvoju EFT-a prethodila je Terapija misaonog polja (engl. Thought Field Therapy – TFT) koju je otkrio dr. Roger Callahan, psiholog i hipnoterapeut koji se specijalizirao za fobije. Osamdesetih godina prošlog stoljeća proučavao je i učinak tapkanja određenih meridijana na emocije. Razvio je različite sljedove tapkanja ovisno o problemu s kojim se radi. Njegov student Gary Craig osmislio je univerzalan redoslijed tapkanja, neovisno o problemu, koji je temelj onoga što je danas EFT.

EFT je kombinacija drevne kineske medicine i suvremene psihologije. Sastoji se od samostalnog jednostavnog blagog tapkanja (lupkanja) prstima po određenim akupunkturnim točkama (Aku točkama), mjestima na kojima su meridijani najbliže površini tijela, dok smo istovremeno mentalno fokusirani na problem.

Neprerađene ili zablokirane emocije povezane s problemom imaju određeni intenzitet „emocionalnog naboja“ i ostaju pohranjene u energetskom tjelesnom sustavu te kao takve mogu ometati slobodan protok energije. Izvođenjem EFT-a dolazi postupno do uravnoteženja protoka energije kroz meridijane te zapažamo smanjivanje emocionalnog naboja početnog problema što je praćeno većom opuštenošću, zadovoljstvom, optimističnijim raspoloženjem,…

U EFT se fokusiramo na problem koji je trenutno prisutan u našem životu zato što je on naša istina koja zahtjeva našu pozornost. Istovremeno tapkanje i pozornost na problem  bolje integrira um i tijelo  što rezultira razrješenjem opterećujuće „emocionalne prtljage“.

EFT nije zamjena za medicinske tretmane i liječenja. EFT je jednostavna i učinkovita metoda primjenjiva za unaprjeđenje različitih životnih područja (smanjenje stresa, učenje, odnosi, komunikacija, kreativnost, sport,…).